Kela: varo D-vitamiinimyrkytystä

Kelan tutkimusosaston blogissa kirjoitetaan, että D-vitamiini on saanut monet pauloihinsa. Blogin mukaan tutkimuksissa on havaittu D-vitamiinin niukan saannin yhteys moniin sairauksiin, mutta se ei kuitenkaan todista sitä, että pillereiden runsas syönti ehkäisisi näitä sairauksia.

Kelan johtava tutkija Paula Hakala mainitsee bloggauksessa, että moni D-vitamiinia yliannoksia nappaileva ilmeisesti kuvittelee, että mitä enemmän vitamiineja sen parempi.

– D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja liikaa saatuna myrkyllistä. Se kertyy rasvakudokseen ja lihaksiin ja poistuu niistä hitaasti. Jossain tulee vastaan raja, jonka jälkeen sen vaikutukset keikahtavat hyödyistä haitoiksi.

D-vitamiinimyrkytyksen oireet:

  • väsymys
  • ruokahaluttomuus
  • päänsärky
  • vatsakipu
  • pahoinvointi.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa