Pesäpalloliitto kieltää energiajuomat nuorilta

Pesäpalloliiton johtokunta kieltää energiajuomien myynnin ja välittämisen kaikissa sen järjestämissä alle 16-vuotiaiden urheilutapahtumissa. Erityisesti energiajuomien sisältämä kofeiini on todettu haitalliseksi lapsille ja nuorille.


photo credit: Simon le nippon

Eviran mukaan pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapsilla kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele energiajuomia alle 15-vuotiaille.

– Energiajuomat eivät sisällä mitään sellaista ainesosaa, jota nuoret tarvitsisivat. Sen sijaan korkea kofeiinipitoisuus voi aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta, levottomuutta ja nukkumisvaikeuksia. Lisäksi ongelmana ovat hampaiden kiillevauriot ja pidentynyt happohyökkäys.

Jari Malinen
Pesäpalloliiton nuorisopäällikkö

Energiajuomat sisältävät pääasiassa värjättyä ja hapotettua vettä, kofeiinia, tauriinia sekä vaihtelevasti vitamiineja, guaranaa ja ginseniä.

– Urheilujärjestöillä on tärkeä kasvatuksellinen tehtävä. Napostelukulttuurin, makeisten, pikaruoan, lisäaineiden ja keinotekoisten piristävien ainesosien yleistyttyä haluamme ohjata nuoria takaisin terveellisten elämäntapojen piiriin. Nuorena tehdyt valinnat kantavat pitkälle aikuisikään saakka.

Pietari

Vastaa