Suomi on sata vuotta jäljessä aikuisten rokottamisessa

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas kertoo YLE:lle, että Suomessa ei tarpeeksi hyödynnetä rokotuksia aikuisten tartuntatautien ehkäisyssä. Hänen mukaansa useat taudit voitaisiin estää ennaltaehkäisevillä rokotuksilla.

– Lapsille suunnattu kansallinen rokoteohjelma on ensiluokkainen ja toimii hyvin, mutta aikuisväestön rokotuttamisessa olemme jäljessä.

Hyvänä esimerkkinä Broas kertoo, että korvattavan lääkityksen saa, kun on riski korkeaan kolesteroliin. Perussairauksista kärsivä vanhus joutuu maksamaan kokonaan itse keuhkokuumetta ehkäisevän rokotuksen.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joissa sairasvakuutus ei korvaa aikuisille tarkoitettuja ennaltaehkäiseviä rokotuksia. Näin säästettäisiin lopulta rahaa, kun kallis sairaalahoito vähentyisi. Suomi onkin rokotteiden ennaltaehkäisyssä sata vuotta jäljessä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa