Torakat lisääntyneet vauhdilla Suomessa

Tuholaisia torjuvan Raksystems Anticimexin tuholaistorjuntatyöt torakoiden osalta ovat lisääntyneet 70 % vuodesta 2009 vuoteen 2010. Eniten torakoita esiintyy pääkaupunkiseudun kerrostaloasunnoissa.

Torakat ovat sosiaalisia hyönteisiä ja muodostavat pieniä yhdyskuntia eri puolille kiinteistöä. Parhaiten niitä löytyy lämpimistä ja kosteista paikoista. Russakat ovat päivisin kätköissään ja hakevat ravintoa öisin. Tämän johdosta niiden havaitseminen voi olla asukkaalle hankalaa.

Suomessa pääasiassa esiintyvä torakka on saksan torakka eli russakka. Muita harvemmin esiintyviä ovat amerikantorakka (sokeritorakka), ruotsintorakka ja ranskantorakka. Suomessa on myös kaksi luonnonvaraista torakkaa, lapin- ja metsätorakka.

Torakat ovat ruskeita tai kellertäviä, koko vaihtelee suuresti russakan 8 – 13 mm amerikantorakan 30 – 45 mm pituuteen. Torakat munat ovat erityisessä munakapselissa, jota naaras kantaa mukanaan tai pudottaa sen johonkin lämpimään paikkaan. Munakoteloista kuoriutuu aikanaan (russakka 30-40 kpl) aikuisia muistuttavia yksilöitä ns. nymphejä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa