Hammaslääkäriliitto: Sokerivero makeisveron tilalle

Hammaslääkäriliiton mukaan nykyinen makeisvero ei edistä suunterveyttä. Liiton mukaan parasta olisi verottaa lisättyä ruoko- ja juurikassokeria sekä vastaavia tärkkelyspohjaisia sokereita riippumatta siitä, että mitä tuotteita niistä on valmistettu.

Tällä hetkellä valmisteveroa peritään makeisista, makeisten kaltaisista valmisteista, suklaasta, kaakaota sisältävistä tuotteista, jäätelöstä, mehujäästä ja alkoholittomista tai vain vähän alkoholia sisältävistä juomista.

Veron suuruus on makeisista ja jäätelöstä 75 senttiä kilogrammalta. Virvoitusjuomien osalta vero on 7,5 senttiä litralta valmista juomaa.

Hammaslääkäriliiton mielestä verosta tulee vapauttaa hedelmiin, marjoihin ja kasviksiin luonnostaan sisältyvät sokerit. Myös ksylitoli, sorbitoli ja sokerialkoholit pitäisi vapauttaa verosta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa