Muumi-yllätysmunat poistetaan myynnistä

Muumi-yllätysmunan sisältämän lelun materiaaleista löytyi kiellettyjä ftalaatteja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämissä testeissä. Turvallisuuspuutteen vuoksi Muumi-munat kerätään pois kuluttajilta.

Muumi-yllätysmunan magneettisen Muumimamma-hahmon materiaalista löytyi leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa kiellettyjä, muovin pehmenninaineina käytettyjä ftalaatteja. Yllätysmunasta löytynyt Muumimamma-hahmo tulee poistaa lasten ulottuvilta.

Maahantuoja on ollut yhteydessä jälleenmyyjiin Muumi-yllätysmunien poistamiseksi myynnistä. Kuluttajat, joiden ostamassa Muumi-yllätysmunassa on ollut kyseinen hahmo, voivat palauttaa yllätyslelun kuluttajansuojalain mukaisen hyvityksen saamiseksi.

Viidessä muussa yllätysmunassa havaittiin merkintäpuutteita. Pakkausmerkinnöistä puuttui maininta tukehtumisvaarasta joko kokonaan tai se oli vain suomenkielisissä varoitusmerkinnöissä. Varoituksen tulee olla sekä myyntipäällyksessä että lelun sisältävässä kapselissa.

Vaikka yllätyslelu täyttäisikin turvallisuusvaatimukset, sekä lelu että yllätyksen sisältävä kapseli tai sen osat voivat kokonsa ja muotonsa takia aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos ne joutuvat nieluun ja tukkivat hengitystiet. Siksi vanhempien tulee valvoa lasten leikkejä ja noudattaa lelujen ikärajoituksia.

Pietari

Vastaa