Kevään juhlat ja ulkomaiset pakastevadelmat

Evira kehottaa kevään juhlien järjestäjiä välttämään ulkomaisten pakastevadelmien käyttöä kuumentamattomina. Eri puolilla maata on viime vuosina esiintynyt useita norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista.

Evira kehottaa kuluttajia, pitopalveluyrittäjiä ja leipomoita tarkistamaan pakastevadelmien alkuperän. Ruokamyrkytysten välttämiseksi ulkomaiset pakastevadelmat tulee joko keittää tai ainakin pitää kuumana vähintään 2 minuutin ajan 90 asteessa.

Epäillään, että virukset pääsevät marjoihin saastuneen kasteluvedestä. On myös mahdollista, että tartunta johtuu poimijoiden huonosta käsihygieniasta. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Evira suosittelee kotitalouksille, pitopalveluille ja leipomoille, että kevään valmistujaisjuhlien täytekakkuihin ei käytetä ulkomaisia vadelmia kuumentamatta. Lisäksi Evira suosittelee juhlien järjestäjille, että juhliin ei hankita kakkuja, ei myöskään pakastekakkuja, jotka on koristeltu ulkomaisilla vadelmilla, ellei kakuissa ole merkintää, että marjat on kuumennettu.

Pietari

Vastaa