Oranssi kortti opettaa kentän laidalla kiroilevia vanhempia

YLEn mukaan Palloliiton Helsingin piiri on aloittanut kokeilun, jossa kentän laidalla lastensa otteluita seuraavat huutavat ja kiroilevat vanhemmat voivat saada oranssin kortin.

Oranssin kortin on muistuttaa, että kunnioitus kuuluu tiukkaankin otteluun. Junioripeleissä nähdään usein toisenlaista häiriökäyttäytymistä, kun lasten vanhemmat huutelevat kentänlaidalta rivouksia tuomareille.

– Pelinohjaajat on meillä keskimäärin 15-16-vuotiaita ja aika kokemattomia, ja varmasti tekevät virheitä niin kuin isommatkin siellä kentällä. Aikuisten huutelu on heille aika vaikea asia kestää, ja monet ovat ilmoittaneet, että he lopettaa erotuomari- ja pelinohjaajatoiminnan sen takia, etteivät kestä tätä huutamista, kertoo Suomen Palloliiton erotuomarivastaava Ari Nyberg.

Aikuinen saa omaksi kortin, jossa muistutetaan että toiselle huutaminen ei sovi lasten peleihin. Kortista löytyy nettiosoite, jonne rakentavaa palautetta tuomaritoiminnasta voi lähettää.

– Kortti antaa enemmän keinoja puuttua vanhempien häiriökäyttäytymiseen. Tähän mennessä ainut keino on ollut sanoa, ja siitä ei ole mitään hyötyä käytännössä, kertoo pelinohjaaja Topias Tuira.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa