Uusia lajeja löytyy Madagaskarilla joka viikko

Tutkijat ovat löytäneet Afrikan itäpuolella sijaitsevalta Madagaskarilta kymmenessä vuodessa yli 650 uutta kasvi- ja eläinlajia. Madagaskaria pidetäänkin luonnon monimuotoisuuden aarreaittana sen maa- ja merialueineen.

Monet Madagaskarin uusista lajeista ovat kuitenkin jo löytyessään uhanalaisia. Yksi suurimmista uhista lajeille on metsäkato. Muun muassa kissamakeistaan tunnettu Madagaskarin saari on tutkijoiden mukaan menettänyt jo nyt 90 prosenttia metsäpinta-alastaan.

Maailman pienin kädellinen eli hiirimaki on yksi Madagaskarilta löydetyistä lajeista, jonka elintilaa metsäkato uhkaa. Yksi jännittävimmistä tutkijoiden löytämistä lajeista on massiivinen palmulaji Tahina spectabilis. Palmu kukkii vain kerran elinkaarensa aikana, minkä jälkeen se kuolee ja luhistuu.

Uusista lajeista 385 on kasveja, 42 selkärangattomia, 17 kaloja, 69 sammakkoeläimiä, 61 matelijoita ja 40 nisäkkäitä. Madagaskar on koti viidelle prosentille koko maailman eläin- ja kasvilajeista. Näistä lajeista yli 70:ää prosenttia ei löydy muualta maailmasta.

– Uusien lajien löytyminen toimii muistutuksena siitä, mitä voidaan menettää jos Madagaskarin luontoa ei suojella. WWF tekee kaikkensa edistääkseen maa- ja merialueiden suojelua.

WWF Madagaskarin suojelujohtaja Nanie Ratsifandrihamanana

Pietari

Vastaa