Effi: IP-osoite ei yksilöi käyttäjää

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi ry on huolissaan viimeaikaisista tapauksista, joissa TTVK on lähettänyt syyttömille ihmisille laskuja näiden tekemiksi väitetyistä tekijänoikeusrikkomuksista.

Keskisuomalainen kertoi psykologian professorin saaneen ”olet syyllinen, maksa heti niin pääset halvemmalla” -laskun, jonka syyksi osoittautui virheellinen IP-osoitteeseen perustuva tunnistus. Tänään Helsingin Sanomat raportoi tapauksesta, jossa WLAN-verkon omistajaa syytetään sen kautta tehdyksi väitetystä rikoksesta ilman yritystäkään selvittää tekijää.

-Pelkkä IP-osoite ei todellakaan kerro kuka tekijä oli. On aika käsittämätöntä, että vain sen perusteella voi väittää jotakuta syylliseksi ja lähettää laskun enempää selvittelemättä, toteaa Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen.

TTVK:n taktiikkalla syytönkin helposti päättelee halvemmaksi maksaa kuin ottaa riski oikeudenkäynnistä, varsinkin kun tuomioistuimet ovat alkaneet hyväksyä IP-osoitteen riittäväksi tekijän tunnistamiseen.

– Mitä järkeä on sallia avoimen WLANin käyttö, jos sellaisen tarjoaminen tehdään käytännössä mahdottomaksi”, ihmettelee Timo Karjalainen ja jatkaa, ”Eihän Destiakaan ole vastuussa rikoksista, joita sen vapaasti käytettäväksi tarjoamilla teillä tehdään.

Pietari

Vastaa