Halvoissa leluissa liikaa lyijyä

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan neljännes sähköisiä toimintoja sisältävistä leluista ei läpäissyt testejä Euroopan markkinavalvontaviranomaisten yhteisprojektissa.

Etenkin halvoissa ja huvipuistoista palkinnoksi saatavissa sähköisissä leluissa oli liikaa lyijyä ja ne ei täyttänyt ympäristövaatimuksia. Leluja oli vilkkuvista pyssyistä väriseviin hamstereihin ja röyhtäileviin avaimenperiin.

Suurin osa leluista toimii paristoilla, joten sähköturvallisuuteen liittyviä riskejä on vähän, mutta muita tuotteiden aiheuttamia riskejä ovat niiden sisältämät vaaralliset aineet.

– Testeissä testataan useita lelun osia, ja useimmiten korkeat pitoisuudet löytyvät tuotteen sisällä olevista osista. Tällöin normaalikäytössä kotelointi suojaa kuluttajaa aineille altistumiselta. Halvat lelut päätyvät kuitenkin helposti yleisjätteeseen eikä erillisiin sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin. Tällöin vaaralliset aineet saattavat kulkeutua ympäristöön, ylitarkastaja Marika Keskinen.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa