THL:n pääjohtaja: ”Karkit pois koulusta”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska vaatii kouluja lopettamaan karkkikulttuurin ylläpitäminen. Puska kysyi puhuessaan Savonlinnassa Oopperapäivän avauksessa, että mistä löytyisi ensimmäinen karkiton koulu.

Tutkimusten mukaan makeisten ja sokeripitoisten juomien kulutus on tärkeä osa lasten ja nuorten lihavuusongelmaa. Puskan mukaan koulun pitäisi keskittyä terveelliseen ruokavalioon ja välipaloihin, ja rajata karkkien ja limsan käyttö kouluaikana hyvin vähäiseksi.

– Joissakin kouluissa ja päiväkodeissa karkkien syöminen on hyvin yleistä, jos vaikkapa isossa ryhmässä jokaisen syntymäpäivää juhlistetaan aina makeisilla. Tämä aiheuttaa ongelmia niissä perheissä, joissa vanhemmat koettavat oikeasti rajoittaa lasten makean syöntiä. Asenteisiin vaikutetaan paljon myös kouluissa, Puska toteaa.

Hyvällä asialla Puska on tässä asiassa. Tämä vaan palautti mieleen hänen vuoden takaisen teon, joka sai Pepsin vetämään sokerilimsat pois maailman kouluista. Keinotekoisesta makeutetut virvoitusjuomat kuitenkin jäi kouluihin.

Hän sai siis pahemman myrkyn jäämään lapsien saataville. Täysin uskomatonta, että WHO:n syöväntutkimuskeskuksen puheenjohtaja hyväksyy esimerkiksi aspartaamin, joka voi aiheuttaa syöpää.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa