Huolestuttava ilmiö: 20% 7-8-vuotiaista tytöistä kokee olevansa liian pyöreä

Eilen julkaisin jutun kuusivuotiaille tytöille suunnatusta laihdutuskirjasta. Tänään Ylen Aamu-TV:ssä psykologi Susanna Anglé kertoi, että jopa parikymmentä prosenttia 7-8 -vuotiaista tytöistä kokee olevansa liian pyöreitä.

– Tämä heijastelee meidän kulttuuriamme. Lapsilla on samantyyppisiä paineita kuin aikuisillakin. Kyllä meidän täytyy katsoa peiliin. Siitä mistä me kohkaamme, niin sitä sitten pienet perässä, Angle sanoo.

Anglén mukaan lapset tulevat hyvin varhaisessa vaiheessa tietoisiksi siitä, mikä on naisellista ja mikä miehekästä. Pojilla on myös ulkonäköpaineita, vaikka niiden luonne onkin hieman erilainen.

– Tytöt tiedostavat ympäristön asenteet siitä, että tytölle on suotavaa olla hoikka ja siro. Miehen taas on suotavaa olla muuta kuin hintelä. Pojat toivovatkin ehkä useammin olevansa vähän raamikkaampia. Ajatukset laihduttamisesta ja tyytymättömyys itseen on yleensä hieman voimakkaampaa tytöillä.

Vanhempien pitäisi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa siihen, millaiseksi lapsen käsitys omasta ulkonäöstään muodostuu. Aikuisten olisi mietittävä sitä, kuinka paljon huokailemme omia vatsamakkaroitamme ja kuinka paljon näistä asioista puhumme.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa