Talouselämä: Hoivayhtiöt vaikeuksissa, potilaat pian pulassa

Talouselämän mukaan hoiva-alan isoilla kasvuyrityksillä on vaikeuksia. Hoiva 2011 -selvitys kertoo, että ainoastaan Mainio Vire on tyydyttävässä talouskunnossa. Tämä on yllätys, sillä hoiva-alan piti olla pääomasijoittajien kultakaivos.

Esimerkiksi Esperi Caren niskassa painaa hurja velka ja tulos on tappiolla. Iso velkataakka ja heikko kannattavuus eivät salli harha-askelia; väärinarviointeja yrityskaupoissa, hinnoitteluvirheitä isoissa kilpailutuksissa tai vääriä investointeja.

Karmein esimerkki on Iso-Britanniasta, jossa vanhukset, mielenterveyspotilaat ja kehitysvammaiset olivat huippuhintaista kauppatavaraa. Ylikuumenneet yrityskaupat johtivat rajuihin velkataakkoihin ja lama syöksi monet hoivakonsernit velkasaneeraukseen.

Hoivayhtiön konkurssi tai yksikön lakkautus on inhimillinen katastrofi. Kunnalla ei ole yhtäkkiä paikkaa sadalle dementikolle, huostaanotetulle lapselle tai vammaiselle.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa