Viisi vinkkiä turvalliseen syysliikenteeseen

Syksyinen liikenne asettaa kuljettajat uusien haasteiden eteen, kun kesän turvalliset ja vakaat kelit vaihtuvat syksyn arvaamattomiin olosuhteisiin. Tätä ajatellen Liikkuva poliisi on koonnut viiden vinkin listan, joita noudattamalla voi vaikuttaa liikenteen turvallisuuteen.

  1. Varaudu vaihteleviin keliolosuhteisiin. Syksyisin ilmat vaihtelevat rajusti. Kaunis auringonpaiste voi nopeastikin vaihtua kovaan syysmyrskyyn. Yöpakkaset voivat yllättää töihin lähtijät. Seuraa säätiedotuksia ja varaudu tarvittaessa vaihtoehtoisiin liikkumistapoihin.
  2. Huolehdi ajoneuvostasi. Tarkasta ajoneuvon valolaitteiden toimivuus ja renkaiden kunto. Muista tuulilasin puhtaus. Kannattaa luoda jo nyt silmäys talvirenkaiden kuntoon.
  3. Huomioi hirvet ja muut metsäneläimet. Syksyisin etenkin ilta- ja aamuhämärä on hirvieläinten vilkkainta liikkumisaikaa. Alenna nopeuttasi ja pidä riittävä turvaväli edellä ajaviin. Jo pienikin nopeudenalennus antaa lisää aika toimia yllättävissä tilanteissa.
  4. Totuttele ajamaan pimeässä. Tottumattomalle ajovalojen oikea käyttö on vaikeaa. Muistele autokoulun oppeja kaukovalojen käytöstä. Älä häikäise muita, mutta älä myöskään vaihda liian aikaisin lähivaloille. Käytä sumuvaloja oikein.
  5. Varaudu talveen. Niin ikävältä kuin se helteisen kesän jälkeen tuntuukin, niin talvi tekee tuloaan. Ensilumi on perinteisesti yllättänyt autoilijat – tänä vuonna sinä voit yllättää talven olemalla valmiina.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa