Espoossa K-citymarket kokeilee ”Elä hättäile” -kassaa

Espoossa K-citymarket Iso Omenassa on aloitettu kokeilu hitaasta ”Elä hättäile” -kassasta. Kassa on suunnattu vanhuksille ja kehitysvammaisille sekä kaikille niille, jotka haluavat asioida rauhallisemmin.

Kassalla asiointi sujuu asiakkaalle sopivassa tahdissa rupattelua unohtamatta ja omaa vuoroaan voi odotella mukavasti nojatuolissa. Apua ostotilanteeseen saa koko tapahtumaketjun alusta loppuun.

– Meille oli luontevaa lähteä hankkeeseen mukaan. Olemme olleet mukana aloittamassa Omena-emäntä -palvelua, jossa kauppakeskuksen palveluhenkilö kuljettaa vanhuksia liikkeestä toiseen opastaen ja auttaen. Tämä kokeilu on hyvä jatkumo tuolle palvelulle. Toisaalta näyttää siltä, että moni muukin asiakasryhmä kaipaa rauhallista asiointia. Esimerkiksi lapset ovat viihtyneet nojatuoleissa vanhempien maksaessa kassalla, toteaa K-citymarketin kauppias Toni Pokela.

Aalto-yliopiston MIND-tutkimusryhmässä tehtävän pilottikokeilun tarkoituksena on havainnoida ja seurata kahden viikon ajan kuinka rauhallinen kassatapahtuma lähtee käyntiin, miten henkilökunta ja asiakkaat mallin kokevat ja miten sitä
voidaan kehittää.

– Ajatus rauhallisesta kassatapahtumasta lähti liikkeelle käyttäjätutkimuksesta, jossa espoolaisten kehitysvammaisten nuorten arjen tarpeita tutkittiin. Kaupassa käynti osoittautui toisaalta viikon kohokohdaksi, toisaalta kognitiivisesti ja fyysisesti hyvin paineenalaiseksi tilanteeksi. Yhteiskunnassa arjen toimintojen hektisyys voi olla monelle kynnyskysymys itsenäisessä selviämisessä, toteaa kokeilun käyttäjätutkija ja teollinen muotoilija Sara Ikävalko Aalto-yliopistosta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa