Koiran ruoat terveellisempiä kuin lasten valmisruoat

Ylen Silminnäkijässä pureuduttiin keskiviikkona lasten valmisruokien terveellisyyteen. Ohjelman mukaan eläintenruoassa sallitaan vähemmän lisäaineita kuin lasten valmisruoissa.

Toimittaja Matts Dumell kertoo, että yhä useammat vanhemmat valitsevat ruokaostoksilla helppoja valmisruokia. Suuri osa alle kolmevuotiaista elää pääsääntöisesti täyssäilykkeillä ja teollisesti muunnelluilla eineksillä.

Nestlén mukaan lastenruokia säädellään tarkasti ja niiden säilyvyydessä, turvallisuudessa ja hygieniassa vältetään mikrobeja. Helsingin yliopiston biokeskuksen tutkimusjohtaja mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salosen mukaan mikrobit olisivat kuitenkin välttämättömiä lapsen normaalille kehitykselle.

– Ihminen tarvitsee mikrobeja pysyäkseen terveenä ja varsinkin lapsi tarvitsee niitä, jotta immuunijärjestelmä kehittyisi. Jos se jää tapahtumatta, immuunijärjestelmä jää kypsymättömäksi ja riski sairastua allergioihin, astmaan ja tyypin 1 diabetekseen nousee, Salkinoja-Salonen kertoo.

Euroopan unioni on hyväksynyt yli 300 lisäainetta, joista haitallisimpia ovat synteettiset makuaineet kuten glutamaatit ja aspartaamit. Eläintenruoassa ei sen sijaan saa käyttää synteettisiä makeutusaineita.

– Itse asiassa yli puolella ihmisten ruokaan käytetyistä lisäaineista on ehdoton käyttökielto koiran ja kissanruoissa. Koska eläimet eivät osaa lukea, niitä on suojattava turhilta lisäaineilta. Mutta ei siis alle kolmevuotiaita lapsia tai kasvavia koululaisia, Dumell kertoo.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa