Kuorma-auton ajopiirturi sekoitetaan helposti euron magneetilla

YLE kertoo, että poliisi tapaa tien päällä jatkuvasti kuorma-autoja, joiden digitaalisia ajopiirtureita on yritetty manipuloida. Digitaalisen ajopiirturijärjestelmän tehtävänä on pitää huolta kuljettajan riittävistä lepotauoista.

Poliisin mukaan lepoaikarikkeisiin syyllistyvillä firmoilla tavataan vaikeuksia myös ylikuormien, kuormien sitomisen, ylinopeuksien tai liikenne- ja kuormauslupien kanssa. Tyypillinen ajopiirturia manipuloiva kuljetusyritys on pieni, koska kuljettajia ei ole usein varaa palkata riittävästi.

Piirturin huijaaminen on helppoa, kun vaihdelaatikon nopeusanturiin kiinnitettään magneetti ja piirturin tallentuu lepoa. Vuoden päästä autojen vaihdelaatikot vaihdetaan semmoisiksi, joihin magneetilla ei voi enää vaikuttaa.

Hankkia voi myös väärennetyn kuljettajakortin, jonka muistiin tallentuvat ajo- ja lepoaikatiedot, kuljettu matka sekä ajonopeudet 28 vuorokauden ajalta. Kuljettaja voi pitää mukanaan myös toisen kuljettajan tai yrittäjän korttia.

Kuorma-auton taka-akselille saatetaan asentaa ajopiirturin kalibroinnin ajaksi tavallista pienemmät pyörät. Kun laite on pienen ajorupeaman jälkeen tallentanut tiedot, vaihdetaan auton oikeat pyörät takaisin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa