Pelastajat vaarassa uusien autojen äärellä

YLE Etelä-Karjalan mukaan uusilla turvalaitteilla varustetut autot ovat tuoneet uudenlaisen lisän pelastustyöntekijöiden työhön. Esimerkiksi autojen rakenteissa voi olla jopa kymmenkunta erilaista turvatyynyä ja auton purkaminen kolaripaikalla on haastavaa.

– Taannoin esimerkiksi valtatie 6:lla tapahtuneessa kolarissa piti aukoa auton pilareita, että löysimme turvatyynyjen kaasupullot. Vaarana oli, että pullot olisivat purkutilanteessa räjähtäneet, kertoo Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuoromestari Mikko Saastamoinen.

Nykyisin pelastuslaitosten käytössä on isompia, painavampia ja tehokkaampia laitteita. Kehityksen välineissä on kuljettava samaa tahtia autojen kehityksen kanssa. Saastamoisen mielestä Suomessa ollaan hyvällä tasolla välineiden suhteen.

Pelastustehtävissä kolariautojen purkaminen pitää tehdä leikkaamalla. Apuna tässä on muun muassa vastikään käyttöön saatu twin-saw, niin sanottu pelastusrälläkkä, jolla kovankin teräksen leikkaaminen helpottuu.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa