Yhtään täysin suomalaista hampurilaista ei löytynyt selvityksessä

Taloussanomat selvitti viiden pikaruokajätin hampurilaisten kaikki ainekset ja niiden alkuperän. Yksikään hampurilaisista ei ollut täysin suomalainen. Vertailun vierasperäisin on Big Mac, jonka pääraaka-ainekin tulee Puolasta.

McDonald’sin ostopäällikkö Jutta Huikon mukaan kustannusten ja saatavuuden takia on järkevää, että raaka-aineet tulevat isoilta Euroopan laajuisilta toimittajilta. Yhdessä asiassa se toimii kuten muutkin hampurilaisketjut, salaatin alkuperä on kesällä suomalainen.

Suomalaisimpia ovat Snackyn Poliisi ja Rollsin Jättipekoni, mutta viimeistään talven salaatit tuodaan niihinkin muilta mailta. MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikaisen mukaan näyttäisi siltä, että Hesburgerilla ja Snackyllä on pyrkimystä kotimaisuuteen.

Hesburgerin pihvit ovat sataprosenttisesti suomalaista nautaa ja sen käyttämä Felix Abban kurkkuraaka-aine on pääosin kotimaista, mutta toimitusvarmuuden takaamiseksi pieni osa raaka-aineesta myös Saksasta. Hese tekee itse omat salaattikastikkeensa Kaarinassa.

Pihvien alkuperämaa on monella pääsääntöisesti kotimaa, mutta saatavuuden ollessa huono sitä täydennetään tanskalaisella raaka-aineella. Hampurilaissämpylöiden teko on Suomessa yhden firman, Oy Lantmännen Unibake Ab:n, lähes täydellinen monopoli.

Yhtään täysin suomalaista hampurilaista ei löytynyt selvityksessä
Siirry sivun alkuun