Viranomaisten yhteinen joulutiedote 2011

Jokilaaksojen pelastuslaitos ja Jokilaaksojen poliisilaitos haluavat välittää turvalliseen joulun ja uuden vuoden aikaan liittyviä asioita.

Entisaikojen rauhallisuus tuntuu elävän vain muistoissa markkinavoimien jyllätessä yhteiskunnan hektisen elämän virrassa. Jouluajan ja uuden vuoden juhlinnan rauhattomuus näkyvät myös viranomaisten työssä lisääntyneinä tehtävinä.

Jokilaaksojen alueen viranomaiset haluavat muistuttaa juhlijoita turvallisen juhlan perussäännöistä:

  • Joulu on rauhan ja lasten juhla. Juhlat kysyvät usein kärsivällisyyttä ja pitkää mieltä. Siihen ei väkivalta ja virkavalta kuulu.
  • Joulu on nautiskelun aikaa. Kohtuullisuus on hyvä pitää mielessä joulun nautinnoissakin. Liika alkoholi sumentaa joulun tunnelman. Parempi on viettää joulu selvin päin kotona kuin vieraan luona humalassa.
  • Joulu on tunnelmallista aikaa. Tunnelman luomiseen käytetään paljon elävää tulta.  Tulen käsittelyssä on hyvä muistaa varovaisuus sillä tuli riistäytyessään hallinnasta tuhoaa koko juhlatunnelman.
  • Joulu on talvinen juhla. Joulun aikaan pukeudumme juhlaan sopivasti. Ulkona liikkuessamme on syytä muistaa lämmin pukeutuminen paleltumien ja vilustumisen ehkäisemiseksi. Pimeän aikana on hyvä muistaa myös heijastimen käyttö.
  • Joulu on kiireetöntä aikaa. Kuljettajalta vaaditaan erityistä malttia ja vastuunkantoa matkustajista ja muiden parempaa huomioimista liikenteessä.  Muista turvaväli ja turvavälineet myös juhla-ajan liikenteessä.
  • Joulu on vastuullisuuden aikaa. Vastuuta ei voi laittaa hyllylle juhla-aikana. Vanhemmat näyttävät esimerkkiä lapsilleen ja siirtävät juhlaperinnön jälkeläisilleen. Sinä päätät millaisen perinnön jätät lapsillesi.
  • Joulu on yhdessäolon aikaa. Jouluna on hyvä muistaa myös yksinäisiä lähimmäisiä. Muistaminen voi olla vierailua tai pienempiä eleitä.
  • Tapaturmat kuuluvat myös juhlaan. Ulkona liikkuessa on hyvä varautua liukkauteen. Juhla-askareissa on syytä muistaa varovaisuus kaikissa touhuissa. Ylimääräiset ensiapupoliklinikkakäynnit himmentävät juhlamieltä. Nautintoaineet kasvattavat tapaturmaherkkyyttä.

Tällä tiedotteella viranomaiset haluavat toivottaa kaikille tunnelmallista, raitista ja ennen kaikkea kiireetöntä joulun aikaa ja turvallisempaa uutta vuotta 2012.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa