Näin jaksat paremmin ja pidät flunssat kurissa

Yksi tehokkaimmista keinoista pöpöiltä ja viruksilta puolustautumiseen on syödä tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinin puute nimittäin altistaa helpommin erilaisille sairauksille, kuten influenssalle. Immuniteetin lisäksi D-vitamiini suojaa osteoporoosilta.

– D-vitamiini lisää immuniteettipuolustusta tehokkaasti. Se hillitsee tulehduksen leviämistä ja kroonisen tulehduksen syntymistä. D-vitamiini auttaa suojautumaan sairauksilta, kertoo erikoislääkäri Eeva Kari.

Myös ruokavalion monipuolisuuteen on syytä kiinnittää huomiota, jotta jaksaisi arkirutiininsa paremmin. Monipuolinen ruokavalio koostuu oikeassa suhteessa olevista rasvoista, hiilihydraateista ja valkuaisaineista.

– Lautasmalli on edelleen hyvin pätevä oppi. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla ja vihanneksilla, neljäsosa puolestaan perunalla tai viljatuotteilla ja loppu neljäsosa lihalla tai kalalla.

Faktalaatikkoon: Näin paljon suomalaisille suositellaan D-vitamiinia

  • alle 2-vuotiaille 10 mikrogrammaa (µg)/vuorokaudessa ravintolisänä
  • 2-18-vuotiaille 7 µg/vuorokaudessa ravintolisänä
  • 18–60-vuotiaille 7,5 µg/vuorokaudessa ravinnosta, talvella purkista
  • yli 60-vuotialle 20 µg/vuorokaudessa ravintolisänä.

 

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa