Käteistä voi ostaa kohta kaupoista

YLEn mukaan luottokunta on tuonut osta ja nosta -palvelun, joka tuo lähikuukausina kauppojen valikoimiin käteisen rahan. Uuden palvelun odotetaan helpottavan käteisen saatavuutta etenkin syrjäseuduilla.

– Tästä on erittäin hyviä kokemuksia monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa tämä on ollut hyvin suosittu. Käteisen osuus pienenee koko ajan, mutta käteistä tarvitaan kuitenkin, Luottokunnan toimitusjohtaja, Heikki Kapanen sanoo.

Palvelun laajuus selviää, kun nähdään moniko kauppias liittyy järjestelmään. Kauppias voi itse määrittää rahan nostoon oikeuttavalle ostokselle minimirajan ja ylärajan nostettavalle rahasummalle.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen ei pidä suunnitelmaa kaupan työntekijöiden kannalta ongelmattomana. PAM on huolissaan kassahenkilöiden työn kuormittavuuden kasvusta.
 
PAMin mukaan käteisen nosto kassalta asiointi hidastuu ja tämä lisää asiakkaiden tyytymättömyyttä. Vihaisia asiakkaita suurempana kuormitustekijänä PAMissa pidetään käteisen rahan lisääntymisestä aiheutuvaa ryöstöriskin kasvua.

– Vähittäiskaupan laajentuneiden aukiolojen myötä yksintyöskentely kaupan alalla on lisääntynyt ja ongelmatilanteet ovat näissä kaupan yksiköissä jo nyt yleisiä. Suuremmat kassavarannot kasvattavat ryöstöjen todennäköisyyttä, sanoo Julkunen.

PAMissa katsotaan, että kassahenkilöiden palkassa on näyttävä lisääntyvät velvoitteet ja työn kuormittavuuden kasvu.
Kaupan liitto vaati myös korvausta kaupoille, mikäli pankkipalveluita siirretään kauppoihin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa