Sähkötupakka imee hapen ihmisen elimistöstä

YLE kertoo, että Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielestä sähkötupakkaa ei pitäisi olla markkinoilla lainkaan. Ylilääkäri Antero Heloman mukaan sähkötupakan markkinoijat eivät voi väittää, että tuotteet olisivat vaarattomia.

– Ei näistä ole mitään tieteellistä näyttöä. Sähkötupakkaa ei ole esimerkiksi tutkittu, kuten oikeita tupakan korvaustuotteita, joille täytyy tehdä eläinkokeet ja kliiniset kokeet ihmisillä. Sähkötupakka ei sovellu korvaustuotteeksi, vaikka markkinointi ei näitä väitteitä hyväksykään, Heloma sanoo.

Erään tutkimuksen mukaan hengitysteissä tapahtuu jo viidessä minuutissa huomattavaa supistumista, sydämen syke nousee ja keuhkoputkien tulehdusriski kasvaa. Saksalaisviranomaisten mukaan keuhkoputkia supistava höyry vaikeuttaa hapen kulkeutumista elimistössä.

– Sähkötupakassa on pakkasnesteenä käytettävän propyleeniglykolin lisäksi myös ainakin dietyleeniglykolia, nitrosamineja sekä pah-yhdisteitä eli samoja aineita mitä tupakassakin on. Lisäksi niistäkin tuotteista on löytynyt nikotiinia, missä sitä ei pitänyt edes olla, Heloma sanoo.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa