Suomen ensimmäistä biohiilipellettitehdasta suunnitellaan

Ristiinaan perustettavaan biologistiikkakeskukseen pyritään rakentamaan Suomen ensimmäinen biohiilipelletin tuotantolaitos. Keski-Euroopassakin täyden mittakaavan laitos on vain Hollannissa, jossa tuotanto on noin 60 tuhatta tonnia vuodessa.

Mikkelin seudun hankkeen tuotantotavoite on kolminkertainen eli noin 200 tuhatta tonnia vuodessa. Hankkeen myötä Mikkelin seudulle nousee Suomen ensimmäinen bioenergia-alan osaamisen keskittymä.

Biohiilipelletillä on tarkoitus korvata lähinnä kivihiilen käyttöä lämmön ja sähkön tuotannossa. Sen tuotanto perustuu puun lämpökäsittelyyn, jossa energian sisältö suhteessa painoon kasvaa. Paahdettu puu pelletoidaan, jolloin energiatiheys tilavuutta kohti kasvaa noin 1,5 kertaiseksi verrattuna normaaliin pellettiin.

– Vaikka bioenergian tuotanto on toistaiseksi hyvin tukiriippuvaista, tehtyjen esiselvitysten mukaan näyttää siltä, että Suomessa kannattaa jalostaa biohiilipellettiä ja laivata sitä Keski-Euroopan markkinoille, sanoo hankkeen kehityspäällikkö Mika Muinonen hanketta koordinoivasta Miktech Oy:stä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa