Jee, yäk ja kääk pääsivät sanakirjaan

Yle Etelä-Karjalan mukaan kielitoimiston uuteen sanakirjaan ovat päässeet muun muassa hmm, höh, jee, jippii, niisk, pöh, pöö, wau, yäk, ja kääk. Kielitoimiston uudessa sanakirjassa yli 2000 uutta sanaa.

Huudahdussanat ovat saaneet paikkansa sanakirjassa, koska puhekieli on siirtynyt kirjoitettuun kieleen. Sanakirjaan pääseminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sanaa voisi käyttää miten vain.

– Puhujan ja kirjoittajan täytyy ottaa huomioon, miten sanoja käytettään eri tilanteissa ja eri tyylilajeissa. Suurin osa huudahdussanoista onkin merkitty luonteeltaan arkisiksi. Siksi niitä ei voi käyttää missä hyvänsä tilanteessa, muistuttaa Leena Joki.

Sanakirjaan pääsi myös joukko slangisanoja, kuten häläri ja pilari ’pilapuhelu’. Myös politiikan kautta yleistyneet vanhat murresanat räime ja jytky ovat sanakirjassa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa