Auto ja kuljettaja kuntoon pääsiäismatkalle

Trafi muistuttaa, että hyvissä ajoin ennen pääsiäismatkaa on auton oltava kunnossa ja kuljettaja tarpeeksi levänneenä. Runsas liikenne sekä vaihtelevat säät ja kelit edellyttävät suurta tarkkaavaisuutta liikenteessä.

Kesärenkaiden vaihtoa ei ole syytä kiirehtiä, sillä tie voi olla jäinen yöllä ja aamulla. Tien pinta pysyy myös pidempään jäisenä varjopaikoissa. Eri tasoisilla teillä keli voi myös vaihdella paljon.

Renkaan kulutuspinnan pääuran syvyyden pitää talvirenkaissa olla vähintään 3 mm. Rengaspaineet tulisi tarkastaa säännöllisesti ja aina ennen pidempää matkaa. Oikealla rengaspaineella rengas toimii parhaiten ja kestää pidempään.

Kevätaurinko voi aiheuttaa häikäisyä ja vaikeuttaa havainnointimahdollisuuksia. Valon taittuessa vanhan ja kuluneen lasin läpi näkyvyys voi hetkellisesti hävitä kokonaan. Tuulilasi on kuluva osa ja naarmuuntunut lasi on vaihdettava ajoissa.

Ennen matkaa on syytä puhdistaa lasit, valaisimet ja pyyhkijän sulat sekä tarkistaa lasinpesunesteen määrä. Myös auton valot on aina pidettävä kunnossa ja puhtaina. Pimeällä, sateella tai muuten huonossa näkyvyydessä ei saa käyttää huomiovaloja.

Ennen matkaa kuljettajan on hyvä tankata riittävästi unta ja vireystilan säilyttämiseksi on pidettävä riittävästi taukoja. Ajokunnon varmistamiseksi kannattaa näkö tarkistuttaa ja kääntyä tarvittaessa lääkärin puoleen.

Väsynyt kuljettaja havainnoi liikennettä huonommin kuin virkeä ja ottaa myös helpommin riskejä liikenteessä. Hänen reaktioaikansakin on väistö- ja jarrutustilanteissa pidentynyt. Ja ennen kaikkea – matkaan pitää varata riittävästi aikaa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa