Varma kevään merkki: Pieniä pyöräilijöitä liikenteessä

Kauan kaivattu kevät on lopultakin tullut. Pienten lasten polkupyörineen liikenteeseen ilmestymistä voidaan pitää varmana kevään merkkinä. Toiset lapsista vasta opettelevat ajamaan polkupyörää, toiset ovat jo vanhoja tekijöitä.

Pirkanmaan poliisilaitos muistuttaa, että pienten lasten kevään ensimmäisten polkupyöräretkien riemu kiinnittää huomion muuhun kuin liikenneturvallisuuteen. Aikuisten tehtävänä on opastaa lapsia liikenteessä, neuvoa kuinka voi pyöräillä turvallisesti, ja varoittaa lapsia vaaranpaikoista.

Lapsen pyörän kunto on hyvä tarkastaa aina keväisin, ja varmistaa että varusteet ovat kunnossa. Kypärän käytön tärkeyttä ei voi koskaan liiaksi korostaa – jokaisen aikuisen tulee näyttää hyvää esimerkkiä käyttämällä kypärää pyöräillessään.

Lisäksi meidän on kuljettava itse niin, ettei synny vaaratilanteita. Velvollisuutemme huomioida erityisesti lapset liikenteessä on kirjattu lakiin. Yksisilmäinen omiin oikeuksiin tuijottaminen ei ole tähän päivään mennessä pelastanut yhtäkään henkeä tieliikenteessä.

Liikenneturvan sivuilla on erinomainen, selkokielinen esite ’Pyöräilijä liikenteessä’, johon kannattaa tutustua: http://www.liikenneturva.fi/www/fi/liitetiedostot/turvatieto/Pyorailyesite_suomi.pdf

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa