Enkeli-Elisan keskustelua herättänyt tarina nyt kirjana

Jonakin päivänä kaduttaa –kirja kertoo suurta huomiota herättäneen tarinan koulukiusatun tytön, Enkeli-Elisan itsemurhasta. Minttu Vettenterän koskettava teos sisältää Elisan päiväkirjamerkintöjä sekä hänen isänsä blogikirjoituksia.

Päiväkirjamerkinnät havahduttavat Elisan isän, Miksun, omaan menneisyyteensä kiusaajana. Miksu haluaa sovittaa menneitä tekojaan ja kohdata kiusaamansa entiset luokkatoverit. Kohtaamiset ovat vaikeita, eikä kaikkea voi saada anteeksi.

Viisitoistavuotiaan Elisan kokemukset koulussa paljastuvat vasta päiväkirjan löydyttyä tytön kuoleman jälkeen. Elisan päiväkirjamerkinnät toimivat kirjoitustyön pohjana, kun Vettenterä aloitti Elisan vanhempien pyynnöstä prosessin.

– Olin itse peruskoulussa pahasti kiusattu. Vaihdoin koulua kahdeksannen luokan puolivälissä ja jo silloin minulla oli haave kirjoittaa koulukiusaamisesta kirja, joka puhuttaisi. Koska minulla oli hyviä kokemuksia BoD:sta, julkaiseminen heidän kauttaan oli luonteva valinta, sanoo Vettenterä.

Kirjan juuret ovat blogissa, joka hiljalleen kasvoi sivustoksi, Facebook-ryhmäksi ja laajaksi kiusaamisenvastaiseksi projektiksi. Vanhemmat halusivat tarinan mahdollisimman monelle antaakseen äänen koulukiusaamisen uhreille, jotta kenenkään ei tarvitsisi kokea Elisan kohtaloa. Näin prosessi johti Vettenterän kirjaan Jonakin päivänä kaduttaa.

Kirjassa nousevat lehtileikkeinä esiin tarinat koulukiusaamisesta ja nuorten pahoinvoinnista eri puolilta Suomea. Leikkeistä, Elisan päiväkirjamerkinnöistä ja Miksun blogikirjoituksista syntyy monisäikeinen kudelma, joka kertoo koulukiusaamisesta ja sen aikaansaamasta vahingosta – ilmiöstä, joka on läsnä monen lapsen ja nuoren elämässä päivittäin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa