Hyönteistutkija: Älä tapa hyttystä omalle iholle

YLEn Aamu-tv:n haastattelema hyönteistutkija Juhani Itämies kertoo, että tänä kesänä hyttyssuma on pahimmillaan viikon parin sisällä. Hänen mukaan hyttysiä ei kannata tappaa omalle iholle.

– Kun hyttysiä ei lätkäise ihoon, niiden sylkirauhasissa ja imukärsässä olevia aineitakaan ei purskahda niin paljon iholle. Ne lähtiessään jopa imevät aavistuksen verran aineista takaisin. Näin reaktiokin jää pienemmäksi.

Hyttyset kuoriutuvat nykyään kolmekin viikkoa aiemmin kuin vaikkapa 30-40 vuotta sitten, koska kevät on aikaistunut ja lämmennyt. Eri hyttyslajien iholle ruiskuttamat aineet vaihtelevat ja iho reagoi hyttysenpistoihin joskus voimakkaammin.

– Jos toukat saavat vähän ravintoa, elävät niin sanotusti ”köyhissä olosuhteissa”, silloin aikuisella hyönteisellä on suurempi hätä etsiä uhria ja löytää verta, Itämies kertoo.

Hyönteistutkija mukaan kohtalainen määrä hyttysiä hoituu hyttysmyrkyillä, isompi määrä vaatii mehiläishoitajan päähineen. Pieneen määrään hyttysiä hän ei varaudu mitenkään, vaan antaa niiden pistää.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa