Karhua karkuun juokseminen voi johtaa siihen, että kuollutta ei tarvitse näytellä

Luumäellä Uron kylämarkkinoilta tuli Kaakkois-Suomen hätäkeskukseen tänään kello 11.47 ilmoitus, jonka mukaan neljä karhua oli suunnannut kulkunsa kohti aluetta. Markkinoilla oli sillä hetkellä noin 300 henkilöä.

Noin sadan metrin päässä karhuemo poikasineen suuntasi takaisin kohti metsää. Poliisin kenttäjohtaja määräsi markkinoiden ohjelmanumeron, pellolle sijoittuneen poniajelun, lopettamisen välittömästi. Tapahtuma sai muuten luvat jatkua suunnitellusti.

Havaintoalueen lähellä sijaitsevissa metsissä liikkumista tulee valttää ja esimerkiksi korvasieniä kannattanee haeskella kevään aikana muualta. Pentujen kanssa liikkuva karhu on lähtökohtaisesti vaarallisempi kuin itsekseen liikuskeleva.

Näin keväällä on syytä kerrata karhuja ja niiden kohtaamista koskevat ohjeet

  • Jos näet karhunpennun, emo on suurella todennäköisyydellä myös lähistöllä. Älä mene lähemmäksi, vaan poistu heti tulosuuntaasi. Vaarallisinta on, jos joudut emon ja pennun väliin, sillä emo puolustaa vaistomaisesti pentujaan hyökkäämällä vaaran aiheuttajaa eli sinua kohti.
  • Älä missään tapauksessa ruoki karhua. Ruokkiminen totuttaa karhun ihmisen läheisyyteen. Karhu muistaa varmasti helpon ruoka-apajan. Muista hävittää kaikki jätteet kesämökiltä. Äläkä jätä ruokatarpeita tai roskapusseja yöksi ulos.
  • Jos löydät karhun tappaman eläimen, niin poistu heti paikalta tulosuuntaasi. Karhu voi todennäköisesti olla lähistöllä. Haaska on yleensä peitetty sammalilla tai upotettu osaksi suohon.
  • Pidä metsässä koirasi kytkettynä, sillä vapaana liikkuva koira voi joutua karhun kanssa tekemisiin. Jos koirasi on irti ja kuulet sen suunnasta voimakasta ärähtelyä tai karjumista, poistu kauemmaksi ja hakeudu avoimeen paikkaan. Jos koira lähtee karhua pakoon, niin se tulee todennäköisesti sinua kohti ja karhu voi tulla perässä… ja silloin voi yrittää näytellä kuollutta. Karkuun juokseminen tässä vaiheessa voi johtaa siihen, että kuollutta ei tarvitse näytellä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa