Konepistooleja, käsiaseita – laittomien aseiden kauppa paljastui

Joensuussa kahden 27-vuotiaan miehen epäillään pyörittäneen laittomien aseiden kauppaavuoden 2010 lopulta vuoden 2012 alkuun. Pohjois-Karjalan poliisilaitos tutkii asiaa törkeänä ampuma-aserikoksena.

Toinen miehistä on hankkinut aseiden osia sekä Suomesta, että ulkomailta. Osat on koottu Joensuussa toimiviksi aseiksi ja aseet on myyty edelleen pimeille markkinoille.

Poliisi on takavarikoinut jutun tutkinnan yhteydessä kolme konepistoolia, kaksi haulikkoa, yli 20 kpl käsiaseita ja huomattavan määrän luvanvaraisia aseiden osia, joista olisi saanut koottua yli 10 toimivaa käsiasetta. Lisäksi on takavarikoitu runsaasti aseisiin sopivia patruunoita.

Miehet ovat välittäneet useita kymmeniä käsiaseita ja vähintään viisi konepistoolia ostajille, joilla ei ole ollut lupaa aseiden hankintaan. Tutkinnassa ei ole pystytty selvittämään minne aseet ovat päätyneet, mutta poliisin haltuun on päätynyt eri rikosten tutkinnan yhteydessä eri puolilta maata joitakin yksittäisiä aseita, joiden epäillään olevan peräisin joensuulaismiehiltä.

Välitettyjen aseiden määrän ja aseiden hintojen perusteella miesten epäillään saaneen toiminnallaan noin 100 000 euron rikoshyödyn. Miesten kertoman mukaan osa aseista on vaihdettu dopingaineisiin ja tältä osin juttua on tutkittu dopingrikoksena.

Miehet ovat olleet tutkinnan aikana vangittuna ja matkustuskiellossa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa