S-markettien kassoille tulee itsepalvelu

S-ryhmä kokeilee pikakassoja Helsingin Vallilan S-marketissa 5. kesäkuuta. Uudessa konseptissa asiakas kerää tuotteet ostoskoriinsa normaalisti, mutta hoitaa tuotteiden EAN-koodien skannauksen ja maksamisen maksukortilla omatoimisesti pikakassapisteessä.

Osuuskauppa HOK-Elannon pikakassakokeilu saa pian seuraa Lahdesta, sillä myöhemmin kesäkuun aikana uusia kassoja päästään testaamaan myös Osuuskauppa Hämeenmaan S-market Sykkeessä. Vastaavanlainen itsepalvelu on käytössä jo esimerkiksi Ikean Vantaan-myymälässä.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto uskoo, että pikakassoja tulevat käyttämään kaikki asiakkaat, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Hänen mukaan asiakkaat ovat jo pidempään toivoneet mahdollisuutta hoitaa ostokset halutessaan myös itsepalveluna.

– Myymälätekniikka, asiakkaiden valmiudet käyttää uutta teknologiaa ja toisaalta myös asiakkaiden odotukset ostotapahtumalta ovat muuttuneet viime vuosien aikana voimakkaasti. Esimerkiksi maksupäätteiden omatoimisesta käytöstä on tullut viime vuosina luonteva osa normaalia ostostapahtumaa. Ennakko-odotuksemme on, että pikakassaa tulevat käyttämään erityisesti pienten ostosten tekijät, jotka haluavat hoitaa ostokset rauhassa ja itsenäisesti.

Ostosten teko ja maksaminen on pikakassakonseptissa tehty asiakkaalle mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi. Paikalla on aina pikakassaopas, joka ohjaa pulmatilanteissa ja valvoo esimerkiksi ikärajavalvottavien tuotteiden myyntiä.

Pikakassakonseptia testataan tällä erää kahdessa S-marketissa. Päätökset palvelun laajentamisesta tehdään kokeiluista saatavien kokemusten perusteella.

– Katsomme rauhassa, miten palvelu toimii ja kuinka asiakkaat ottavat sen vastaan. Konsepti on periaatteessa ketjuriippumaton, mutta palvelun laajentamista muihin toimipaikkoihin tai ketjuihin on tässä vaiheessa liian aikaista arvuutella.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa