Identiteettivarkaat iskevät yhä useammin

Kauppakamarin tekemän selvityksen mukaan lähes 70 suomalaisen yrityksen identiteetti on kaapattu tai yritetty kaapata rikolliseen toimintaan. Kauppakamarin selvitykseen vastasi 1681 yritystä.

Identiteettivarkaat hankkivat yrityksestä luottamuksellisia tietoja ja tämän jälkeen pyrkivät ohjaamaan esimerkiksi maksuliikennettä itselleen.

– Identiteettivarkailla on käytössään korkealuokkaista ict-osaamista. Varkaat voivat rakentaa uhriksi joutuneelle yritykselle hyvinkin aidon näköiset nettisivut ja käyttää näitä yritysten tai yksityishenkilöiden tietojen kalasteluun, toteaa johtaja Marko Silen Helsingin seudun kauppakamarista.

Eräässä tapauksessa yrityksen palvelun toimittajilta tiedusteltiin avoimia laskuja kirjanpidon päivitystä varten. Tämän jälkeen väärennetyiltä nettisivuilta lähetettiin yhtiön palveluntoimittajille laskujen maksuosoitteen muutos. Maksut ohjautuivat bulvaaniyhtiön tilille, joka tyhjennettiin välittömästi.

– Yritysten henkilökunnan tulisikin suhtautua hyvin varovasti tilanteisiin, joissa heille ilmoitetaan asiakasyrityksen tilitietojen ja laskutusosoitteiden muutoksista tai kysellään avoimista laskuista, sanoo Silen.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa