Sienikirjassa paha virhe, lukijat hengenvaarassa

Suomen Sieniseuran Facebook-sivulla varoitetaan Suomalaisessa sienikirjassa (Readme.fi 2012) olevasta virheestä, joka pahimmillaan voi aiheuttaa lukijalle jopa hengenvaaran. 

Kirjan toinen kirjoittaja Jarkko Korhonen kertoo Facebookissa, että kirjassa olevassa taulukossa valkokärpässienen ja valkoisen herkkusienen otsikot ovat menneet väärinpäin. Taulukossa kerrotaan valkokärpässienen ja valkoisen herkkusienen eroista.

Virhe oli löytynyt kirjan valveutuneen lukijan vinkin perusteella. Myymättömissä kirjoissa virheellinen kohta korjataan liimaamalla sen päälle tarra. Jo myydyt kirjat pitää todennäköisesti palauttaa myyntipisteisiin.

Valkokärpässieni on kokonaan puhtaan valkoinen, kupera lakki on leveydeltään alle kymmensenttinen ja siinä on pysyvästi valkoiset heltat ja jalan tyveä ympäröivä tuppi.

Valkokärpässienessä on  amatoksiineja, jotka ovat maksaa ja munuaisia tuhoavia solumyrkkyjä. Jos epäilet jonkun syöneen valkokärpässientä, hänet tulee toimittaa heti lääkäriin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa