”Terveydenhuoltojärjestelmän tulevaisuus näyttää mahdottomalta”

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo YLE Satakunnan mukaan, että suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän tulevaisuus näyttää nykymuodossaan mahdottomalta. Suurin ongelma hämen mukaan piilee kuilussa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.

– Ne pitäisi mielestäni yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi ja poistaa tämä monikanavaisuus, joka aiheuttaa epäselvyyttä siitä kuka maksaa, KELA, kunta, vakuutusjärjestelmä vai joku muu. Toiminta voisi olla vaikka osuuskuntapohjaista. Sillä systeemillä iso organisaatio voisi saada palkattua lääkäreitäkin paremmin.

Kiminkisen mukaan perusterveydenhuolto on joutunut huonoon asemaan ja sitä on yritetty paikata kalliiksi tulevilla keikkalääkäreillä. Keikkalääkärit lähettävät potilaita herkästi erikoissairaanhoitoon, koska eivät tunne ja heitä.

Kiminkistä harmittavat etenkin kuntien suuryrityksille ulkoistamat terveydenhuoltopalvelut. Hänen mukaan monikansallisia yrityksiä pitää varoa, sillä paikalliset yrittäjät jättävät verotulot kuntaan.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa