Uskomaton tarina: Kidnapatusta lapsisotilaasta olympiaurheilijaksi

Lopez Lomong oli 6-vuotias, kun sotilaat repivät hänet äitinsä sylistä kesken jumalanpalveluksen pienessä afrikkalaisessa kylässä. Nyt 21 vuotta myöhemmin hän juoksee Yhdysvaltojen olympiajoukkueessa.

Yhdysvaltain kansalaisuuden vuonna 2008 saanut Lomong osallistuu jo toistamiseen olympialaisiin. 5000 metrin juoksija ei kuitenkaan ole unohtanut juuriaan.

– Ajatukseni eivät koskaan ole kaukana niistä muista pojista ja tytöistä, jotka täysin syyttömästi jäivät ilman sitä huolettoman lapsuuden kokemusta, jonka pitäisi olla jokaisen lapsen oikeus. Siksi haluan edistää yritystä saada myönteistä muutosta Etelä-Sudaniin. Nuoret tarvitsevat toivoa, ja he ansaitsevat täyden elämän, hän sanoo.

Lomong ja Yhdysvaltojen World Vision ovat yhdessä käynnistäneet varainkeruuprojektin nimeltä 4SouthSudan. Kerätyillä varoilla tehdään Etelä-Sudanissa pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä terveyden, ruokaturvan, vesikysymysten ja koulutuksen parissa.

Sudanin verinen sisällissota päättyi vuonna 2005, ja vuosi sitten Etelä-Sudan itsenäistyi. Vuosikymmeniä kestäneen sodan aikana tuhannet lapset kokivat saman kohtalon kuin Lomong: heidän lapsuutensa riistettiin ja he joutuivat lapsisotilaiksi. Arviolta yhteensä 20 000 poikaa joutui eroon perheestään.

Lomong onnistui yhdessä kolmen muun pojan kanssa paeta sotilailta, jotka olivat kidnapanneet hänet perheeltään. Seurasi kolmen päivän juoksu turvaan pakolaisleirille Keniaan.

Keniassa hän eli 10 vuotta orpona ja valikoitui 3 800 lapsen joukkoon, jotka vuonna 2001 saivat oleskeluluvan Yhdysvaltoihin. Lomong adoptoitiin amerikkalaiseen perheeseen, ja myöhemmin hän löysi kuolleeksi luulemansa biologiset vanhempansa, joita hän nykyään auttaa.

Nuoren maan tulevaisuus on täynnä haasteita: työttömyyttä, nälkää ja kahakointia Sudanin kanssa ja heimojen kesken. Pitkä sisällissota on jättänyt jälkeensä paljon arpia.

– Haasteista huolimatta Etelä-Sudan on valtio täynnä vahvoja ja hyviä ihmisiä. Uskon, että nuorella maalla on hieno tulevaisuus, sanoo Lopez Lomong.

Osviittaa siitä minkälainen tulevaisuus Lomongilla on edessään urheilijana saadaan keskiviikkona 8.8.2012, jolloin juostaan Lontoon olympialaisten miesten 5 000 metrin alkuerä. Toivottavasti urhea Lomong nähdään finaalissa lauantai-iltana elokuun 11. päivä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa