Vaarallisen ruskettavan Barbie-lääkkeen käyttö lisääntynyt

Satakunnan Kansa uutisoi, että myös Suomessa on takavarikoitu laitonta Melanotan-hormonia. Rasvakudokseen pistettynä Melaton eli ns. ”Barbie-lääke” tekee käyttäjänsä ihosta ruskean.

Dagens Nyheterin mukaan nuorimmat käyttäjät Ruotsissa ovat vain 12–13-vuotiaita. Ruskettumisesta on Ruotsissa tullut niin tärkeää, että lapset ja nuoret ostavat salaa katukaupasta ja internetistä ruskettavaa hormonijauhetta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kliinisen farmakologian erikoislääkäri Annikka Kalliokoski varoittaa Melanotanin käyttöön liittyy suuria riskejä. Se aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, ruokahalun vähenemistä, psyykkisiä oireita ja seksuaalisten halujen lisääntymistä.

Rikosylikomisario Arto Tuomela keskusrikospoliisista sanoo, että rusketushormoni ei vielä ole Suomessa suuri ongelma, mutta tällaiset valmisteet saattavat levitä nopeastikin maasta toiseen.

Pietari

Vastaa