Jokainen tie on koulutie

Koulujen alku tuo lapset ja nuoret näkyvästi liikenteeseen. Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa muistuttaen: jokainen tie on koulutie – noudata nopeusrajoitusta.

Liikenneturva, lapsi liikenteessä

Taajamien turvallisuuden tae ovat vastuulliset autoilijat, jotka tekevät ympäristöstä turvallisemman sääntöjä ja nopeusrajoituksia noudattaen. Taajamissa alhaisemmat nopeudet ennaltaehkäisevät ja vähentävät mahdollisten onnettomuuksien seurauksia.

Liian suuret taajamanopeudet johtavat myös muihin rikkomuksiin. Mitä suurempi nopeus, sitä vähemmän aikaa kuljettajalla on havainnoida liikennetilannetta ja reagoida sen mahdollisiin muutoksiin, kuten liikennevaloihin.

Vanhempien kannattaa käydä läpi kulkureitit yhdessä lapsen kanssa ja huolehtia siitä, että lapsi ei liiku yksinään sellaisessa ympäristössä, jota hän ei hallitse. Vastuu lapsen turvallisuudesta liikenteessä on aikuisilla.

– Liian monimutkaisia sääntö- ja merkkisulkeisia ei kannata pitää. Lapselle liikennetermit ja -symbolit ovat usein vaikeita. Lapsen voi olla myös vaikea erottaa, mistä suunnasta auton ääni tulee tai arvioida lähestyvän auton etäisyyttä ja nopeutta oikein, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen, kertoo.

Vinkit vanhemmille turvalliseen koulumatkaan

  1. Valitse koulumatkaksi turvallisin reitti, joka ei välttämättä ole se lyhyin mahdollinen.
  2. Harjoittele koulumatkan kulkemista yhdessä.
  3. Käy lapsen kanssa läpi koulumatkan vaaralliset paikat ja anna hänelle ohjeet niissä toimimiseen. Neuvot kannattaa yhdistää aina tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, niin ne pysyvät parhaiten lapsen mielessä.
  4. Tarkkaile lapsen liikkumista koulumatkalla ja varmista, että ohjeet ovat vielä mielessä muutaman viikon kuluttua koulun alkamisesta ja silloin tällöin myöhemminkin.
  5. Lähekkäin asuvien ekaluokkalaisten vanhemmat voisivat harkita kävelevää koulubussia: lapset kokoontuvat aamulla ennalta sovittuun paikkaan ja kukin vanhemmista kävelee heidän kanssaan vuorollaan kouluun.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa