Taskuvarkaudet ravintoloissa lisääntyneet selvästi

Helsingin poliisille on ilmoitettu tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä noin 4700 taskuvarkautta, mikä on noin 100 enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Heinäkuussa tapahtui Helsingissä yli 900 taskuvarkautta.

Eniten nousua on ravintoloissa yöaikaan (+300) ja raitiovaunuissa (+120) tapahtuneissa taskuvarkauksissa, kun taas laskua on ollut ulkoalueilla ja yksityisasunnoissa tapahtuneissa taskuvarkauksissa.

Määrän nousu selittyy pääosin ravintoloissa viikonloppuisin yöaikaan tapahtuneilla anastustapauksilla, joissa anastetaan lompakko tai matkapuhelin. Tekijät toimivat ryhmissä ja pyrkivät urkkimaan pankkikortin tunnusluvun tietoonsa asiakkaan suorittaessa maksua.

Ravintolan asiakkaita kehotetaan suojaamaan kädellä tunnusluvun näppäily ulkopuolisten katseilta ja säilyttämään lompakko ja maksukortit huolellisesti esimerkiksi housujen etutaskussa tai käsilaukun sisällä suljetussa taskussa.

Raitiovaunuissa tulee varoa ruuhkaisia tilanteita. Ryhmässä toimivat varkaat tekevät monesti yhdessä tahallaan ruuhkan raitiovaunun oviaukolla tai sisällä, jolloin yksi tekijä anastaa omaisuuden. Lisäksi tulisi pitää maksukorttien käteisnostojen turvarajat mahdollisimman matalina.

Vuositasolla taskuvarkauksista aiheutuu Helsingissä ainakin 1,8 miljoonan euron vahingot anastetun omaisuuden arvon ja anastettujen maksukorttien luvattoman käytön muodossa, minkä lisäksi vahinkoa aiheutuu anastettujen maksu- ja muiden korttien uusimisesta.

Mikäli uhri huomaa joutuneensa rikoksen kohteeksi, kannattaa sulkea maksukortit ja ilmoittaa asiasta poliisille mahdollisimman pian.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa