Edunvalvojat myyneet vanhusten koteja omaisten tietämättä

Aamulehti kertoo tamperelaisesta Tuula Aholasta, joka huomasi kaksi vuotta sitten lehdestä, että yleinen edunvalvoja oli laittanut hänen 95-vuotiaana äitinsä kodin kysymättä myyntiin. Tapaus ei ole kuitenkaan ainutlaatuinen.

Aholan äidillä oli määrätty yleinen edunvalvoja, sillä hänellä oli sairauden vuoksi harhaluuloja myös läheisiä kohtaan. Suvulle asunnon myynti tuli täytenä yllätyksenä.

– Siinä meni sitten ilmeisesti kaikki, myös edesmenneen mieheni tavarat, joita olen vaalinut, järkyttynyt vanhus kirjoitti raivoissaan edunvalvojalle Hatanpään puistosairaalasta tyttärentyttärensä avulla.

Vanhus ei saanut kalusteistaan edes rahaa. Hän joutui itse maksamaan tyhjennyksestä vajaat 1 300 euroa muuttoliikkeelle ja vanhan tavaran kaupalle. Irtaimistosta jäi neljä banaanilaatikollista valokuvia, osa kirjoista ja pari huonekalua.

– Jos olisimme tienneet, olisimme auttaneet mielellämme tyhjentämään asunnon. Vinttikomerossa oli vaimoni lapsuuden aikaisia vaatteita, joilla olisi ollut tunnearvoa, vävy ja nykyinen edunvalvoja Olavi Ahola kertoo.

Yleinen edunvalvoja perusteli kodin myyntiä sillä, että vanhuksen rahat ovat loppumassa ja tyhjä koti on riski.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa