Elisa-Saunalahden laajakaista on hitain

Ylen Kuningaskuluttaja selvitti todellisia laajakaistanopeuksia yleisön avulla. Ihmisiä pyydettiin mittaamaan nopeuden Speedtest.net -nopeusmittarilla ja ilmoittamaan mittaustuloksensa sekä liittymätyypin ohjelmalle.

Kuningaskuluttaja sai huhti-elokuun aikana kaikkiaan melkein 600 mittaustulosta ympäri maata aina Inarista Espooseen. Tulokset on nyt julkaistu Ylen Rele-blogissa.

Tulokset kertovat, että suurimpien operaattorien kiinteät laajakaistayhteydet toimivat varsin mallikkaasti. Operaattorin lupaamista maksiminopeuksista jäädään vähän ja osa tuloksista meni jopa yli luvatun maksiminopeuden.

Elisa-Saunalahti pärjäsi kiinteiden liittymien nopeusvertailussa heikoiten. Liittymien nopeuden keskiarvo jäi alle 70 prosenttiin luvatuista maksiminopeuksista. Nopein oli DNA-Welho, joka pääsi 80 prosenttiin luvatuista nopeuksista. Sonera sijoittui näiden väliin.

Mobiiliyhteyksistä saatiin vähemmän mittaustuloksia, mutta niiden perusteella näkee, että nettitikut eivät ole kovin vauhdikkaita. Mokkulamittauksissa DNA sai heikoimmat tulokset, eli 38 prosenttia. Voittanut Elisa-Saunalahti saavutti 51 prosenttia luvatusta vauhdista.

Oheisen sovelluksen avulla voit kokeilla, millaisia nopeuksia mitattiin, millä operaattorilla ja millaisilla yhteyksillä. Tuloksissa on eritelty mitatut ja luvatut download- ja upload-nopeudet. Syötä oma paikkakuntasi ja katso, minkä operaattorin liittymät toimivat parhaiten.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa