Lasten julma elämä: ”Ruoaksi vessapaperia haaleassa vedessä”

Ylen aamu-tv:ssä lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kertoo, että Helsingissä paljastunut 8-vuotiaan surma ei ole yksittäinen tapaus. Sinkkonen tietää useita vastaavia tapauksia vuosien varrelta.

– 5- ja 7-vuotiailla lapsilla ei ollut välillä riittävästi ruokaa. He sekottivat vessapaperia haaleaan veteen ja söivät sitä. Sitten lapset kertoivat asiasta viranomaisille ja omille omaisilleen ja nyt lasten asiat ovat hyvin, sanoo Sinkkonen.

Näin Sinkkonen kertoo eräästä järkyttävästä tapauksesta. Hänen mukaan kaikkien silmien pitäisi avautua tajuamaan, että lasten kaltoinkohtelu on todellisuutta Suomessa. Sinkkonen toivoo puuttumattomuuden ja havaitsemattomuuden kulttuuriin muutosta.

Lastensuojelussakin tehdään virheitä ja virhearvioita, myöntää Sinkkonen. Hänen mukaansa lastensuojelun työntekijät ovat kahden tulen välissä.

– Heillä on valtava paine, ettei huostaanotoista tule kustannuksia. Toisaalta on perheen koossa pitämisen ja säilyttämisen tavoite, jota myös media on ajanut voimakkaasti.

Sosiaalityöntekijät ovat tulleet hirvittävän varovaisiksi, koska julkisuuteen on noussut tapauksia, joissa perhe on katsonut viranomaisten kohdelleen heitä väärin. Eikä toinen osapuoli ei ole voinut sanoa asiasta mitään.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa