Ledien vaiettu varjopuoli, jopa suurempi riski ympäristölle ja ihmisille kuin muut valaisimet

Ledit syrjäyttävät lähitulevaisuudessa muut lamput energiatehokkuutensa ansiosta. Nyt Scientific American paljastaa led-lamppujen vaiettuja varjopuolia.

Environmental Science and Technologyn tutkimuksen mukaan ledeissä käytetään muun muassa lyijyä ja arseenia. Esimerkiksi vähävaloiset punaiset ledit sisälsivät kahdeksan kertaa enemmän vaarallista hermomyrkkyä lyijyä kuin mitä Kalifornian osavaltio sallii.

Ledien myrkylliset voivat aiheuttaa ympäristölle ja ihmisille vähintään yhtä suuria riskejä kuin muut valaisimet. Ledien nikkeli voi aiheuttaa usein pahaa metalliallergiaa ja niiden kuparia n vaarallista veden eliöille.

Tutkimus suosittelee, että kotona hajonneiden ledien pirstaleet kerätään suojakäsineillä ja laitetaan ongelmajätteisiin. Liikennevalojen ledejä vaihtavat ammattilaiset tarvitsevat kunnollisen suojapuvun työtään varten.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa