D-vitamiinivalmisteissa huijauksia, osasta puuttuu koko vitamiini

Akuutti kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimuksista, joissa selvitettiin sattumanvaraisesti ostetuista 23 D-vitamiinivalmisteesta niiden D-vitamiinipitoisuus. Tulokset yllättivät jopa filosofian tohtori, biokemisti Tarja Nurmen.

D-vitamiinivalmisteista vain yhdeksän täytti Eviran ravintolisille asettaman plusmiinus 20 prosentin rajan. Eviran raja tarkoittaa sitä, että aktiiviaineen pitoisuus saa 20 prosenttia suurempi tai pienempi kuin pakkausselosteessa on ilmoitettu.

Tutkimuksessa ykköseksi nousi Minisun, jossa on D-vitamiinia 20,3 mikrogrammaa. Pakkausselosteen mukaan vitamminia tuotteessa on 20 mikrogrammaa. Minisunia voit tilata edullisesti täältä.

Ajattelin alun perin, että siellä ehkä yksi tai kaksi tuotetta voisi olla, jotka poikkeavat selkeästi siitä, mitä siinä tuoteselosteessa on, mutta kyllä se oli jonkinlainen yllätys, että melkein 50 prosenttia tutkituista tuotteista sisälsi selkeästi vähemmän D-vitamiinia kuin mitä se pakkausseloste kertoo, toteaa Nurmi.

Lisäksi kelvollisiksi tuotteiksi tutkimusryhmä määrittää viisi rajatapausta mittausepätarkkuuden huomioiden. Loput tuotteista jäivät reilusti siitä, mitä tuoteselosteessa luvataan. Pahimmillaan luvattu 125 mikrogrammaa vitamiinia olikin 0.

Aikaisemminhan on ollut niin, että ravintolisistä on pitänyt toimittaa analyysitodistus ennekuin myyntiluvan on voinut saada, mutta sitten käytäntö on yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa, että pelkkä ilmoitus riittää, Nurmi selvittää.

 

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa