Hovioikeus: ”Kuluttaja ei erota kolmea neljästä”

Adidas on voittanut suomalaisen perheyrityksen, Donna Modernan hovioikeudessa. Hovioikeus tuomitsi pienen yrityksen maksamaan huimat 270 000 euros korvausta ja tuhoamaan markkinoilta vedetyt noin 3 500 paria kenkiä. Kyseiset kengät ovat SM-liigajoukkueille suunniteltuja fanikenkiä.

Kiistan aiheena ovat brasilialaisen jalkinebrändi West Coast kengät, joissa on neljä tai useampia raitoja muun designin rinnalla. Donna Moderna on maahantuonut  jalkineita jo 9 vuotta. Adidas haastoi Donna Modernan oikeuteen neljä vuotta sitten, koska katsoi sen maahantuomien West Coast -jalkineiden  loukkaavan tavaramerkkioikeuksiaan.

Hovioikeuden mukaan kuluttaja ei osaa erottaa kolmea raitaa neljästä tai useammasta ja siten näitä kahta eri tuotemerkillä varustettua jalkinetta. Kengät eivät ulkoisesti muistuta toisiaan, joten kyse oli kengissä esiintyvien raitojen lukumäärästä.

Adidaksen tavaramerkki on 3 mustaa yhdensuuntaista ja tasalevyistä raitaa, ei esimerkiksi 2, 4, 5 tai 10 eri paksuista, levenevää tai kaartuvaa raitaa. Silti hovioikeuden päätös oli Donna Modernan ja maalaisjärjen vastainen, todetaan Donna Modernan tiedotteessa.

Hovioikeudessa on mennyt pahasti valmistaja ja maahantuoja sekaisin, sillä se viljelee tuomiossaan sanamuotoa “Donna Modernan neljän raidan tunnus”. Donna Modernalla ei ole neljän raidan tunnusta. Eikä Donna Moderna valmista tuotteita.

Hovioikeuden mukaan kolme sisältyy neljään, kyseessä on tavaramerkkiloukkaus. Tällä perustein siis kaikki raidalliset ihmisen luomat asiat loukkaavat adidaksen tavaramerkkiä mikäli raitojen lukumäärään sisältyy kolme.

Kuluttajat tuskin silti kuvittelevat, että suojatietkin ovat adidaksen suunnittelijat kaikessa viisaudessaan piirtäneet.

Pietari

Vastaa