Ja kodin suurin energiasyöppö on…

YLEn mukaan suomalaisen kodin energiankulutuksesta noin 9 % kuluu kodinkoneisiin. Suurin energiasyöppö on saunan kiuas, koska se lämmitetään turhan kuumaksi, vaikka 70-80 astetta riittäisi.

Saunominen kannattaa ajoittaa niin, että koko perhe saunoo kerralla. Energiansäästön näkökulmasta kannattaa myös mennä vaikka mummolan puukiukaan ääreen saunomaan.

Ihmiset ovat heränneet siihen, että energiaa on säästettävä. Ihmisten valveutuneisuuden on työssään pistänyt merkille Johanna Hanhila, joka jakaa energianeuvoja kuluttajille.

Suomessa yksi henkilö kuluttaa keskimäärin 155 litraa vettä päivässä. Kulutustottumuksia muuttamalla vesilasku voi pienentyä puoleen. Esimerkiksi tiskikoneet kuluttavat 9-10 litraa vettä yhdellä pesukerralla, eli käsintiskaamiseen verrattuna kulutus on vähäistä.

Kodinkoneiden säännöllinen tarkkailu ja huolto, esimerkiksi tiivisteiden puhtaana pitäminen ja uusiminen tarpeen tullen, pitävät koneet hyvinä ja toimivina, mikä jo osaltaan säästää kuluttajan rahapussia.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa