Suomalaisilla väärä uskomus talvirenkaista

Rengasvalmistaja Nokian Renkaiden mukaan vpaativissa ja vaihtelevissa talvikeleissä renkaiden tärkeimmät turvallisuusominaisuudet ovat jää- ja lumipito. Peruskysymys talvirenkaita hankittaessa on valitako nastarenkaat vai kitkarenkaat.

Nykyaikaiset kitkarenkaat antavat hyvän pidon hankalallakin kelillä, mutta korkealaatuisten nastarenkaiden pitokyky on edelleen parempi jäisellä tiellä. Lumipidossa kitkarengas kilpailee hyvin nastarenkaan kanssa.

Jäisellä alustalla nastarengas tarjoaa lyhyimmän jarrutusmatkan ja parhaan hallittavuuden. Hyvä nastarengas välittää kuljettajalle selkeän tuntuman alkavasta sivuttaispidon menetyksestä. Nastarenkain varustettu ajoneuvo on yleensä helpompaa oikaista sivuttaisluistosta kuin kitkarenkain varustettu auto.

− Kokenut kuljettaja, joka osaa sopeuttaa ajotyylinsä olosuhteiden mukaan, voi valita yhtä hyvin nastattomat kuin nastalliset talvirenkaat. Talviliikenteessä itsensä epävarmaksi tuntevan autoilijan on järkevää hankkia nastarenkaat. Jos joutuu usein lähtemään aamuvarhaisella matkaan lumimyräkkään tai pääkallokeliin, ovat nastarenkaat fiksu vaihtoehto. Ne tasaavat ylivoimaisesti parhaiten kelivaihteluita ja toimivat yllätyksettömästi, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri selittää.

Moni lykkää renkaiden vaihtamista, koska pelkää niiden kohtuutonta kulumista ennen lumien ja jääpeitteen tuloa. Yleisesti kuvitellaan, että parhaan pidon saa aikaiseksi vaihtamalla renkaat viime tipassa.

Renkaiden liiallista kulumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä itse asiassa kulumisnopeus on pienimmillään syksyllä, jolloin asfaltit ovat erittäin sileät. Kevään karkea asfaltti kuluttaa rengasta nopeimmin, Morri sanoo.

Jos uusien renkaiden valinta osuu kitkarenkaisiin, kannattaa ehdottomasti valita pohjoisiin oloihin kehitetyt nastattomat talvirenkaat. Myyjältä on tärkeää tarkistaa, että kyseiset renkaat on suunniteltu pohjoismaisiin, vaihteleviin ja vaativiin talvikeleihin.

Nokian Hakkapeliitta 7 voitti Tuulilasin (13/2012) ka Tekniikan Maailman (17/2012) tuoreissa talvirengasvertailussa. Hakkapeliitta 7 oli jaetulla ykkössijalla nastarengassarjassa ja Hakkapeliitta R omaa luokkaansa kitkarengaskategoriassa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa