Tämä rasva voi jopa laihduttaa

Yhä useammat länsimaisen lääketieteen asiantuntijat ovat alkaneet puoltaa kookosöljyn hyviä puolia. Kookosöljyn on huomattu parantavan immuniteettia, estävän tulehduksia sekä auttavan painonhallinnassa.

Kookosöljy on tavallisessa huoneenlämmössä melko jähmeää ja rasvamaista, koska sen sulamispiste on 24 astetta. Aromiltaan kookosöljy on neutraalia ja se kestää hyvin kuumentamista, joten se sopii monenlaiseen ruoanvalmistukseen.

Kookosöljyä voi syödä myös suoraan purkista lusikallisen päivässä, tai vaihtoehtoisesti sitä voi lisätä vaikka kahvin sekaan maidon korvikkeena. Kookosöljy sopii myös smoothie-juomiin urheilijoille, jotka tarvitsevat lisäenergiaa, lääkäri Olli Sovijärvi vinkkaa.

Kaupan munkkirasva on myös kookostuote, mutta se on yleensä hydrogenoitua ja sen rasvakoostumus on lailla erilainen kuin kylmäpuristetun kookosöljyn. Asiantuntijan mukaan siitä ja kylmäpuristetusta kookosöljystä ei voi puhua samana päivänäkään.

Kylmäpuristettu kookosöljy on superruokaa. Muualla kuin länsimaissa kookosöljyä on käytetty tiettävästi jo vuosituhansien ajan moneen vaivaan, kuten vilustumiseen, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen ja kuumeeseen.

Kookosöljy tukee elimistön immuunijärjestelmää ja esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa. Sitä voi kokeilla myös pieniin haavoihin, sillä kookosöljy poistaa tulehdusta. Kookosöljyn on huomattu jopa edesauttavan laihdutuksessa, Sovijärvi sanoo.

Kylmäpuristettu kookosöljy on herättänyt vuosien varrella runsaasti keskustelua, sillä toisin kuin monissa kasviöljyissä, siinä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Sovijärvi on kuitenkin vakuuttunut kookosöljyn hyvää tekevistä ominaisuuksista.

Vaikka kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin eläinkunnan rasvahapot. Lisäksi kookosöljy sisältää muun muassa lauriini-rasvahappoa, jolla on bakteereita, viruksia, parasiitteja sekä sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Tilaa CocoVin kylmäpuristettu neitsytkookosöljyä kätevästi Ecodeal:ta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa