TS: Vaarallinen villitys ravintoloissa

Turun Sanomat uutisoi, että punajuuren naattien käyttö on yleistynyt ravintoloissa ja kotikeittiöissä. Kauppojen salaattisekoituksissa myydään punajuuren lehtiä ja keittokirjoissa suositetaan käyttämään naatteja pinaatin tapaan.

Eviran tutkimusprofessori Anja Hallikainen ei suosittele ruuan pääraaka-aineeksi punajuuren lehtiä, koska ne sisältävät isoja pitoisuuksia nitraatteja. Ne muuttuvat elimistössä nitriiteiksi, jotka heikentävät veren hapenottokykyä.

Torjunta-aineiden pitoisuudet voivat myös olla naateissa suurempia kuin itse syöntikohteessa. Sallitut jäämät on nimittäin määritelty nimenomaan juuriosalle.

Kaupalla ja tuottajalla on viime kädessä vastuu siitä, että myytävien punajuurenlehtien nitraattipitoisuudet eivät ole liian korkeita. Punajuuria on muutenkin hyvä käyttää vain keitettynä.

Hallikainen vertaa punajuurenlehtiä rucolaan, joita voi käyttää pieniä määriä mausteenomaisesti.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa